Deneme

9 Haziran 2011 Perşembe

Un Helvası

Küçükken babannemin yaptığı enfes lezzetlerden biriydi un helvası. İskilip yöresinde düğün yemeklerinin meşhur tatlısıdır ayrıca. Babanne de İskilipli olunca bu lezzeti daha sık tadardık. İskilipte yapılan helva krem rengi oluyor. Nasıl yaptıklarını öğrenince onu da deneyeceğim inşallah. Bu helvanın tadı da başka ama. Gelelim tarifimize:

Malzemeler:
2 su bardağı un
150 g tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
3 su bardağı süt
1,5 su bardağı şeker
vanilya

Yapılışı:

Yağlar ve un bir tencerede rengi koyulaşana kadar kısık ateşte kavrulur. Yaklaşık 30 35 dakika kadar sürüyor. Başka bir tencerede süt ve şeker kaynatılır. İçine vanilya eklenir. Kısık ateşte kaynatmaya devam edilir. Un kavrulmaya yakın yağını dışına salar. Bir kaşık süte bir parça undan koyduğunuzda un dağılmıyorsa, toplanıyorsa kavrulma işlemi tamamdır. Üzerine kaynar süt dökülür. Hızlı hızlı karıştırılarak unun sütü çekmesi sağlanır. Kapağı kapatılarak demlenmeye bırakılır.