Deneme

26 Şubat 2013 Salı

Ev Yapımı Makarna

Bu tarif iki senedir yayınlanmayı bekliyordu. Bekleme nedenimiz çektiğim yegane fotoğrafı bulamamış olmamdı. Artık tarifi silmeyi düşünürken bilgisayarımın içindeki resim dosyalarının birinden karşıma çıktı kendisi. Ben de hazırdaki tarifi yayınlayayım dedim. 
Hemen her evde olduğu gibi makarna türü şeyler bizim evimizde de hayli seviliyor. Pek çok farklı malzemeyle denediğimiz makarna çeşitlerini en sonunda evde denemeye karar verdik. Annemle birlikte erişte yaparken aklıma bu hamurdan tagliatelle tarzı makarna yapamaz mıyız diye geldi. Yaklaşık iki pakete karşılık gelecek kadar deneme amaçlı yaptığımız makarna tek kelimeyle harika oldu. Tereyağlı olarak pişirip taze olarak tükettik. Bir sonraki denemede tam buğday unundan yapmayı düşünüyorum. Ortoreksik bir eşe sahip olunca ister istemez tam buğday ununa doğru kaydı mutfaktaki un alışkanlığımız. Bakalım o nasıl olacak? Buyurun tarife;

Malzemeler:
3 Yumurta
2 bardak Un 
 1 bardak Su (yaklaşık)   
1 tatlı kaşığı Tuz 

Yapılışı:
Bir kaseye un koyulur. Ortası açılır. Tuz ve yumurta eklenir. Su azar azar ilave edilerek sert bir hamur yoğurulur. 3 adet beze olacak şekilde hamuru beze yapıp 15-20 dakika kadar dinlendirilir. Çok ince olmayacak şekilde açılan yufkalar temiz bir örtü üzerine üst üste gelmeyecek şekilde serilerek bir süre kurutulur. Ardından kesme aşamasına geçilir. İstenilen şekilde kesilerek temiz bir örtü üzerinde kurumaya bırakılır. 


-Biz şekil verirken bu makineyi kullandık. Makinenin kesme haznesine sığacak büyüklükte hamurlar keserek uzunlamasına hazneye koyup alttan çıkan hamuru olduğu gibi kuruttuk. Oldukça pratik her eve lazım makinelerden. Normal erişteyi de bu makinede kesiyoruz. Çorbalık dediğimiz hamuru da. Bir ara da spagetti yapacağım inşallah onu da yapabilirsem yayınlarım.                                       
   -Bu hamurdan makarnanızı istediğiniz zaman taze yapıp tüketebilirsiniz. Çok miktarda yapıp kurutarak ya da yine biraz kurutup dondurucuya da koyabilirsiniz. Ben dondurucu kısmını denemedim. İçerisinde yumurta olduğu için çok iyi kurutmak ve serin yerde saklamak önemli. Aksi takdirde çok çabuk bozulabiliyor. Biz az miktarda yaptığımız için saklaması problem olmadı. En güzeli azar azar yapıp tazesiyle tüketmek olsa gerek. 


22 Şubat 2013 Cuma

Acıbadem Kurabiye

Bugün niyetim evdeki ıspanakları değerlendirmek üzere sadece ıspanaklı börek yapmaktı. Böreğin üzerine yumurta sarısı sürme faslından arta kalan yumurta aklarını buzlukta biriktiriyorum. Bunlardan geniş zamanda bol miktarda beze yapıyorum. Böylece hem yumurtalar ziyan olmaktan kurtulmuş oluyorlar. Hem de evimizde lezzetli ve de sağlıklı bir abur cuburumuz oluyor. Bu kez akları değerlendirmek adına buzlukta beklettiğim kavanozum dolmuş. Kalan bir yumurta akını ne yapsam derken aklıma geçenlerde sevgili dostum Esra'nın makaron tarifi geldi.

Makaron malzemelerine baktım ve çırpma kabına aldığım yumurta akının üzerine fındık tozunu boşaltıverdim. İki çocukla birlikte arkaplanda yaşanan arbedede bu durumun başlıca müsebbibidir efendim. O an şimşekler çaktı ve yumurta aklarının köpürtülmesi gerektiğini hatırladım. Artık çok geç diyerek eldeki malzemeyi değerlendirmeye koyuldum ve sonuçta leziz bir fındık kurabiye çıktı ortaya. Tam da piyasada satılan acıbadem kurabiyeler lezzetinde.
Adına aldanıp içinde bademle ilgili birşey var diye beklemeyin. Çünkü bunun içinde bademden eser yok. Zaten piyasada satılan acıbadem kurabiyelerin pek çoğunun içerisinde de ilave edilen aromayı saymazsak bademe dair birşey yok. Aslında bana göre fındık kurabiye tarifi olan bu tarif genelde acıbadem kurabiye denildiği için bu isimle yayınlamayı uygun gördüm. Lafı bu kadar uzattıktan sonra gelelim pratik tarifimize:
Malzemeler:
1 yumurta akı
1.5 çay bardağı fındık tozu
yarım çay bardağı pudra şekeri

Yapılışı:
Yumurta akları bir miktar çırpılarak kar haline getirilir.(Benim yapamadığım kısım bu ) Pudra şekeri ve fındık unu eklenerek bir kaşık yardımıyla karıştırılır. Akışkan olmayan hamur sıkma torbasının geniş ağzıyla ya da bir tatlı kaşığı yardımıyla şekil verilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyulur. 130 derece fırında rengi pembeleşinceye kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir. Afiyet olsun.

Hamurunuz akışkan kıvamda ise bir miktar daha fındık tozu ekleyerek kaşığa yapışan kıvamlı bir hamur elde ederseniz kurabiyelerinizin şekli bozulmadan pişmesini sağlarsınız. Aksi takdirde kurabiyeler yayılarak birbirine yapışır.

14 Şubat 2013 Perşembe

Ekşi Mayalı Ekmek

Ekmek yapmak konusunda çok fazla bir deneyimim yok. Eşimden fırsat bulamadığımı daha önce de belirtmiştim. Kendisi ekmek yapma konusunda hakikaten uzmandır. Çeşit çeşit ekmekleri ve dolayısıyla da misafirlerimizden oluşan ekmekseverleri vardır. Domatesli ekmeği halk arasında pek meşhurdur. :) Bir sonraki domatesli ekmek yapımında katkılarını bekliyoruz efendim diyerek geçiyorum tarifime;


Malzemeler:
3 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı ekşi maya
Yeteri kadar su
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:
Ekşi mayalı ekmek yapmak için öncelikle ekşi maya hazırlamak gerekiyor. Uzun süren ve sabır isteyen bir süreç. Benim yaptığım maya tutmayınca kuzenim yetişti imdadıma ve onun mayasını besleyerek bu ekmeği hazırladım. Bir sonraki ekşi maya denememde mayanın hazırlanma sürecini foroğraflarla anlatabilirim inşallah.
Ekmeğin hazırlanması 3 aşamada gerçekleşiyor.

İlk adım: Ön hamurun hazırlanması
Ekşi mayamızdan 1 su bardağı kadar cam bir kaba alıp üzerine 3-4 kaşık un ve yaklaşık bir çay bardağı su eklenir. Kek hamuru kıvamında cıvık olarak hazırlanan bu ön hamur  5-6 saat kadar ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamurun üzerinde hava kabarcıkları oluşacaktır.

İkinci adım: Hamurun hazırlanması
Ekmek yapma makinesinin haznesine ön hamur aktarılır. Önce sıvı malzemeler ardından da katı malzemeler eklenerek karıştırılır. Tekrar mayalanmaya bırakılır. Hamur iki katına çıkana kadar mayalanması beklenir. Yaklaşık olarak 3-4 saat diyebilirim.

Üçüncü adım: Pişirme
Yeterince mayalandıktan sonra makinede uygun program seçilerek pişirme aşamasına geçilir.
Fırında pişirecekseniz yine aynı şekilde tüm malzemeyi karıştırıp yağlanmış tepsiye ya da fırın kabına dökerek mayalanma sürecini beklemeniz gerekiyor. Mayalanmış hamur 170 derece fırında pişirilir.

-Verdiğim ölçüler her ne kadar bu ekmekte kullandığım ölçüler olsa da göz kararınıza da güvenin derim. Çünkü maya un su oranları kullandığınız una göre değişebiliyor.
-Ekmek makinesinde ilk karıştırma kısmında su yetersiz gelebilir. O zaman tüm malzeme toparlanmamış olur. Karışma işlemi bitmeden kontrol ederek bir kaç kaşık kadar su ilave edilebilir. Oluşacak hamur çok katı olmayacak ele yapışan bir hamur olacak şekilde olursa daha yumuşak bir ekmek elde edilir.
-Mayalanma sürecinde yeteri kadar beklemezseniz ekmeğiniz pişme sürecinde yeterince kabarmıyor ve yenemez halde bir ekmekle karşılaşabiliyorsunuz. Ben son yaptığım ekmekte biraz acele ettim ve ekmeğim yeterince kabarmadı. Yarısı ziyan oldu. O nedenle tavsiyem acele etmeyin. Mayalanma sürelerini 4 saatten az 6 saatten fazla tutmayın. Fazla beklemek ekmeğinizin ekşi olmasına neden olabilir.
Aklınıza takılan birşey olursa ben burdayım. Her türlü sorunuzda yorum bırakın lütfen. Afiyet olsun.

12 Şubat 2013 Salı

Perde Pilavı

Daha güzel bir fotoğraf çekinceye kadar idarelik :)
Perde pilavı ya da diğer adı ile perdeli pilav Siirt yöresine ait bir yemek. Yöre halkının bakır kaplarda yapmış olduğu bu yemeği yapmama vesile olan Hayriye Hocama teşekkürle başlamak istedim bu tarife.
 Farklı yerlerde bir kaç kez yediğim ve her birinde ayrı lezzet aldığım ve güzel anılara vesile olan bu pilavın porsiyonluk halini görünce yapmam kaçınılmaz oldu. Buyrun tarife:

Malzemeler:
İç pilav için;
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı tavuk suyu
1 bütün tavuk
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
150 g. tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 paket milföy hamuru

Milföy kullanmak istemeyenler için hamur tarifi:

3 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ-tereyağ karışımı
2 kaşık yoğurt
1 cay kasigi karbonat
1 tatlı kaşığı tuz


Yapılışı:
Tavuk bütün olarak haşlanır. Suyu süzülerek bir kaba alınır. Etleri didilerek ayrı bir kaba koyulur. Pilav için yağlar tencereye alınır. Pirinçler kavrulmaya başlanır. İyice kavrulduktan sonra bir tencerede kaynamakta olan tavuk suyu eklenir. Tuzu atılarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
Bir kaseye zeytinyağı koyulur. Milföy hamuru yağlanan elle bir miktar açılarak inceltilir. İstenilen inceliğe gelen hamur bir kaseye koyulur. Üzerine 2 yemek kaşığı pilav, 1 yemek kaşığı tavuk, 1 yemek kaşığı pilav koyularak hamur zarf gibi kapatılır. Ters çevirilerek tepsiye alınır. Tüm hamurlar bitince hamurların üzerine yumurta sarısı sürülerek fırına verilir. 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Notlar:
-Tarifin aslında hamurun üzerinde  badem de vardı fakat ben evde olmadığı için koyamadım.
-Asıl tarif Hayriye hocanın dediğine göre pilavda iç badem, dolmalık fıstık ve kuş üzümü içermezmiş. Bir sonraki yaptığımda bu şekilde denemeyi düşünüyorum.
-Az su ve bol yağ ile yapılan pilav, perde pilavı için daha makbuldür.