Deneme

22 Temmuz 2011 Cuma

Beze

Bizim eve pek abur cubur alınmaz. Bu nedenle atıştırmalık ve de sağlıklı lezzetlere ihtiyaç duyuyoruz. Hem kendimiz hem de evdeki minik bey için. Hal böyle olunca babamız bize beze yaptı. Çok da lezzetli oldu doğrusu. Bu kadar güzel olacağını tahmin etmiyordum. Pastanede satılan bezelerden tek farkı biraz sarımsı bir renkte olmasıydı. Tadı bana göre pastanede satılanlardan çok daha lezzetliydi.
Buradaki resim benim yapmış olduğum bezelere ait. Şekil olarak eşim kadar başarılı değilim ama lezzet olarak fark yoktu diyebilirim.
Az malzemeli, ve biraz sabır isteyen bir tarif bu. Çırpıcıyla ne kadar çok çırparsanız o kadar güzel oluyor diyebilirim. Az malzeme çok lezzet. Afiyet olsun.
Gelelim tarifimize:

Malzemeler :
5 yumurta akı
5 çay bardağı şeker
1/4 çay kaşığı tuz

Yapılışı :
Yumurta akları sarılarından tamamen ayrılır. Isıya dayanıklı bir kaba alınır. Şeker ve tuz ilave edilir. Benmari usulu ocağa alınır ve mikserle çırpmaya başlanır. 10 dakika sonra ocaktan alınarak çırpmaya devam edilir. Mikserin ucundan düşmeyecek kıvama geldiğinde sıkma torbasına alınır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye beze şekli vererek sıkılır. Önceden ısıtılmış 130-150 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir. Sararmadan fırından alınır. Afiyet olsun.

Not:
1- Beze yaparken kullandığımız gereçlerin tamamen kuru olduğundan emin olalım. Aksi takdirde beze kıvamını almıyor. Ne kadar çırpsanız da katılaşmıyor.
2-Fırından alma vaktini altına bakarak anlayabilirsiniz. Altı daha çabuk sararıyor. Fırından çıkan bezelerin içi bir miktar çiğ oluyor ama korkmayın. Soğuyunca içi tamamen sertleşiyor.
3-Bizim gibi evde yumurta akı sevmeyenler için güzel bir tarif. Eşimin pek sevmediği için ayırdığım ve  buzlukta sakladığım yumurta akları bu tarifte çok işime yaradı doğrusu.
4- Çırpma miktarı ve fırın ısısı bu tarifte değişkenlik gösterebiliyor. Bazen 15 dakikada kıvam alan bezeler bazen 30 dakika çırpma gerektirebiliyor. Fırın için de aynı şekilde sıcaklık 100 ile 150 derece arasında değişebiliyor. Sabırlı olmakta fayda var :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder