Deneme

2 Aralık 2010 Perşembe

Kestane Şekeri

İlk evlendiğimiz yıllarda sık sık yaptığım yapması zahmetli ama yemesi bir o kadar lezzetli bir tatlı kestane şekeri. Uzun zamandır yapmıyordum. Son günlerde birkaç arkadaş konuşurken konu birden kestane şekerine geldi ve kestanelerin iç ve dış kabuklarının soyulması için pratik bir tarif öğrenmiş oldum. Denedim ve gördüm ki bu pratik yöntemle bile kestane şekeri yapmak yine zahmetli. Zahmetine katlanırım diyenler için buyrun tarifimiz.

















Malzemeler:
1 kg kestane

Şerbetine:
3 bardak şeker
3 bardak su

Yapılışı:
Kestaneler enine bir daire oluşturacak şekilde çizilir. Kızgın yağda kızartılır ve soguk suya alınır. Bu aşamada kimi kestaneler iç ve dış kabuklarıyla birlikte kolayca soyulurken kimileri de iç kabuklarından ayrılmamakta direndiler :) Dolayısıyla kestanelerin kabuklarını soyma işlemi bittikten sonra iç kabukları soymam bir saatimi aldı. Şanslıysanız damarsız kestanelere denk gelir ve iç kabuklardan dış kabukla birlikte kurtulursunuz. Soyma işlemi bittikten sonra kestaneler kısık ateşte haşlanır.
Su ve şekerden bir şerbet hazırlanır. Kaynayan şerbet iyice kısılır ve kestaneler şerbete ilave edilir. Bu aşamada şerbette fokurdama olmaz. 2 saat kadar kısık ateşte pişen kestaneler şerbetini çekmiştir. Vanilya ilave edilerek ocaktan alınır. Şerbetin içinde bir gece bekletilerek ertesi gün servis edilir.
Kestanelerin kabuklarını soymada daha önce kullandığım yöntemden de bahsedeyim:
Kestanelerin dış kabukları soyulur. Tencerede kestaneler yumuşayana ve iç kabuklarını kolayca bırakana kadar kısık ateşte haşlanır. İç kabuklar soyulur. Bundan sonraki aşama yukarıda yazılanla aynı. Denemek isterseniz aklınızda bulunsun. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder