Deneme

31 Ocak 2013 Perşembe

Mısır Ekmeği

Günlerdir canım mısır ekmeği istiyor. Anne tarafından lazlık var ondan mıdır bilmem mısır ekmeğini severek tüketiriz. Bununla birlikte annemin evde mısır ekmeği pişirdiğini hiç hatırlamam. Her zaman teyze ya da yengeden, yapan birilerinden ulaşan mısır ekmekleriyle bu günlere geldik. Sıra kendi tarifimizi oluşturmakta. En yakın uzmanlardan biri olan yengemden de ölçülü tarif alamayınca iş başa düştü deyip biraz araştırıp girdim mutfağa. Güzel bir lezzet oldu. Çöreğimsi tadıyla çocuklar da sevdi biz de.
Bildiğim ve öğrendiğim kadarıyla mısır ekmeğini elinin dayandığı kadar sıcak suyla yoğurmak gerekiyor. İçeriği de benim vereceğimden farklı. Bu biraz daha hafif bir mısır ekmeği. Daha yumuşak dokulu. Aslında olduğu kadar kuru değil. Bazı balıkçılarda yediğimiz ekmeklere yakın bir lezzet oldu.
Her ne kadar orijinal mısır ekmeği tarifi böyle olmasa da bunu da denemenizi tavsiye ederek tarifime geçeyim;
Mısır ekmeği ve test kitabım :)

2 su bardağı mısır unu
1 su bardağı tam buğday unu
2 su  bardağı süt
Yarım su bardağı zeytinyağı
100 g. beyaz peynir
1 çay kaşığı tuz
Kabartma tozu

Yapılışı:
Tüm malzeme karıştırılır. Yoğun bir kek kıvamında olmalıdır. Katı olmuşsa çok az süt  ilave edilebilir. Yağlanmış tepsiye dökülerek    180 derece fırında 30-40 dakika kadar pişirilir.


27 Ocak 2013 Pazar

Tam Buğday Ekmeği

Ekmek yapma makinesi evimize gireli 5 seneye yakın bir zaman geçti. Ara sıra yaptığım hamur hazırlama işlerini saymazsak pek de kullanamadım ekmek makinesini. Bunun en önemli sebebi eşimin ekmek makinesi merakı ve çeşitli ekmek denemeleri. Ondan fırsat kalmadı da diyebilirim bir nevi. 
Eşim bu aralar işlerinin yoğunluğu nedeniyle ekmek yapmaya pek vakit bulamıyor.Ben de iş başa düştü diyerek kolları sıvadım. En temel haliyle bir ekmek yaptım. Sindirimi kolay, doyurucu ve lezzetli bir ekmek oldu bu.  Lafı çok da uzatmadan buyrun tarife;

Malzemeler:
3 su bardağı tam buğday unu
1 tatlı kaşığı kuru maya
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı bal

Yapılışı:
Tüm malzemeler önce sıvı sonra katılar olacak şekilde ekmek yapma makinesinin haznesine dökülür. Uygun program seçilerek pişirilir. Bu kadar basit :)
Fırında pişirecekseniz yine aynı şekilde tüm malzemeyi karıştırıp yağlanmış tepsiye ya da fırın kabına dökerek 170 derece fırında pişirilir.

-Ekmek makinesinde ilk karıştırma kısmında su yetersiz gelebilir. O zaman tüm malzeme toparlanmamış olur. Karışma işlemi bitmeden kontrol ederek bir kaç kaşık kadar su ilave edilebilir.

25 Ocak 2013 Cuma

Dereotlu Peynirli Poğaça

Eskiden beri karbonatli tarifleri sevmisimdir. Bu tarif ise artik en sevdiklerimden biri. Uzun zamandır dereotlu pogaca yapmak niyetinde idim. Geçenlerde kuzenimde yediğim pogacalardan sonra zamanı geldi diyerek girdim mutfağa. Guzel bir tuzlu ikram oldu. Buyrun tarife;



Malzemeler :

1 yumurta (sarısı üzerine)
1 çay bardagı yoğurt
1 çay bardağı yağ
100 g tereyağı
1 yemek kaşığı tuz
1 çay kasığı karbonat
1 su bardağı beyaz peynir
1 demet dereotu
Aldığı kadar un (yaklaşık 6 bardak)




Yapılışı :
Dereotu doğranir. Peynir ezilir.  Un ve karbonat dışındaki malzemeler bir kapta karıştırılır. Un ve karbonat eklenerek ele yapılamayan yumuşak bir hamur celde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır. Tepsiye dizilir. Üzerineyumusrag sarısı sürülür. Arzuya göre susam çörek otu serpilir. Afiyet olsun 

7 Ocak 2013 Pazartesi

Ayva Reçeli

Yazdan kalan reçellerimin hepsi tükendi. Evde hafta sonu dışında kahvaltı yapılmadığından ve de çok fazla reçele düşkün olmadığımızdan yaptığım reçel miktarlarını az miktarda tutmuştum. Ama bu günlerde bir çeşit de olsa reçel aranır oldu haliyle. İlk kez denediğim ayva reçelim hiç de fena olmadı. Buyrun tarife:




Malzemeler:
4 adet ayva (yaklaşık 1 kg)
1 kilo şeker
1 litre su
 yarım limon






Yapılışı:
Ayva pek sulu olmayan bir meyve olduğu için diğer reçellerde olduğu gibi şekerle bekleterek sulandıramıyoruz malesef. Kabuklarını soyup çekirdeklerini temizledikten sonra ayvaları küçük parçalar halinde doğrayın. Ardından ayvaları tencereye alarak 1 litre suyu ilave edin ve kaynamaya bırakın. Ayva taneleri iyice yumuşayana kadar haşlayın. Reçel için şeker ilavesinden sonra ayva bir miktar sertleşiyor. Haşlama sürenizde bunu da göz önüne alarak size uygun yumuşaklığa kadar haşlayın. Bu aşamadan sonra su miktarınız çok azalmışsa biraz su ilave edebilirsiniz ama genelde reçel için yeter miktar su kalıyor tencerede. Şekeri ilave edin. Kaynama başladıktan sonra altını kısarak kıvam alıncaya kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Ocaktan indirmeden 5 dakika önce yarım limon suyu ilave edin. Afiyet olsun.

-Ayva çok çabuk kararan bir meyve. O nedenle soyma ve doğramanın her aşamasında su dolu bir kapta bekletirseniz ayvalarınızın kararmasını önlemiş olursunuz.
-Reçelinizin renginin kırmızıya yakın olmasını istiyorsanız ayva çekirdeklerini atmayın. Yıkayıp bir temiz bir mutfak tülbentine sarıp şeker ilavesiyle birlikte tencereye katın. Ben reçel piştikten hemen sonra değil de bir gün sonra çıkardım çekirdekleri. Daha koyu bir renk elde etme imkanı sağlıyor bu. Buradaki fotoğrafta renk ışıktan dolayı açık çıkmış.