Deneme

7 Ocak 2013 Pazartesi

Ayva Reçeli

Yazdan kalan reçellerimin hepsi tükendi. Evde hafta sonu dışında kahvaltı yapılmadığından ve de çok fazla reçele düşkün olmadığımızdan yaptığım reçel miktarlarını az miktarda tutmuştum. Ama bu günlerde bir çeşit de olsa reçel aranır oldu haliyle. İlk kez denediğim ayva reçelim hiç de fena olmadı. Buyrun tarife:




Malzemeler:
4 adet ayva (yaklaşık 1 kg)
1 kilo şeker
1 litre su
 yarım limon






Yapılışı:
Ayva pek sulu olmayan bir meyve olduğu için diğer reçellerde olduğu gibi şekerle bekleterek sulandıramıyoruz malesef. Kabuklarını soyup çekirdeklerini temizledikten sonra ayvaları küçük parçalar halinde doğrayın. Ardından ayvaları tencereye alarak 1 litre suyu ilave edin ve kaynamaya bırakın. Ayva taneleri iyice yumuşayana kadar haşlayın. Reçel için şeker ilavesinden sonra ayva bir miktar sertleşiyor. Haşlama sürenizde bunu da göz önüne alarak size uygun yumuşaklığa kadar haşlayın. Bu aşamadan sonra su miktarınız çok azalmışsa biraz su ilave edebilirsiniz ama genelde reçel için yeter miktar su kalıyor tencerede. Şekeri ilave edin. Kaynama başladıktan sonra altını kısarak kıvam alıncaya kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Ocaktan indirmeden 5 dakika önce yarım limon suyu ilave edin. Afiyet olsun.

-Ayva çok çabuk kararan bir meyve. O nedenle soyma ve doğramanın her aşamasında su dolu bir kapta bekletirseniz ayvalarınızın kararmasını önlemiş olursunuz.
-Reçelinizin renginin kırmızıya yakın olmasını istiyorsanız ayva çekirdeklerini atmayın. Yıkayıp bir temiz bir mutfak tülbentine sarıp şeker ilavesiyle birlikte tencereye katın. Ben reçel piştikten hemen sonra değil de bir gün sonra çıkardım çekirdekleri. Daha koyu bir renk elde etme imkanı sağlıyor bu. Buradaki fotoğrafta renk ışıktan dolayı açık çıkmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder