Deneme

12 Şubat 2013 Salı

Perde Pilavı

Daha güzel bir fotoğraf çekinceye kadar idarelik :)
Perde pilavı ya da diğer adı ile perdeli pilav Siirt yöresine ait bir yemek. Yöre halkının bakır kaplarda yapmış olduğu bu yemeği yapmama vesile olan Hayriye Hocama teşekkürle başlamak istedim bu tarife.
 Farklı yerlerde bir kaç kez yediğim ve her birinde ayrı lezzet aldığım ve güzel anılara vesile olan bu pilavın porsiyonluk halini görünce yapmam kaçınılmaz oldu. Buyrun tarife:

Malzemeler:
İç pilav için;
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı tavuk suyu
1 bütün tavuk
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
150 g. tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 paket milföy hamuru

Milföy kullanmak istemeyenler için hamur tarifi:

3 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ-tereyağ karışımı
2 kaşık yoğurt
1 cay kasigi karbonat
1 tatlı kaşığı tuz


Yapılışı:
Tavuk bütün olarak haşlanır. Suyu süzülerek bir kaba alınır. Etleri didilerek ayrı bir kaba koyulur. Pilav için yağlar tencereye alınır. Pirinçler kavrulmaya başlanır. İyice kavrulduktan sonra bir tencerede kaynamakta olan tavuk suyu eklenir. Tuzu atılarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
Bir kaseye zeytinyağı koyulur. Milföy hamuru yağlanan elle bir miktar açılarak inceltilir. İstenilen inceliğe gelen hamur bir kaseye koyulur. Üzerine 2 yemek kaşığı pilav, 1 yemek kaşığı tavuk, 1 yemek kaşığı pilav koyularak hamur zarf gibi kapatılır. Ters çevirilerek tepsiye alınır. Tüm hamurlar bitince hamurların üzerine yumurta sarısı sürülerek fırına verilir. 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Notlar:
-Tarifin aslında hamurun üzerinde  badem de vardı fakat ben evde olmadığı için koyamadım.
-Asıl tarif Hayriye hocanın dediğine göre pilavda iç badem, dolmalık fıstık ve kuş üzümü içermezmiş. Bir sonraki yaptığımda bu şekilde denemeyi düşünüyorum.
-Az su ve bol yağ ile yapılan pilav, perde pilavı için daha makbuldür.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder