Deneme

12 Mart 2013 Salı

Limon Reçeli

Ekşi reçelleri ailecek severek yeriz. Vişne, kızılcık, nar, kivi gibi ekşilerden sonra aklıma limon reçeli geldi. Nasıl olacağını kestirememekle birlikte kalkıştım reçel yapma işine. İşlem olarak portakal reçeline benzer işlem basamaklarıyla yaptığım reçel hayalimdekine oldukça yakın oldu. Ağızda hafif bir acımsılık bırakan, limonun yoğun aromasını taşıyan bir lezzet oldu bu. Bence tam cheesekek üzerine gidecek bir tat. Lafı fazla dolandırmadan geleyim tarife;

Malzemeler:
1 kg limon (6-7 adet)
1 kilo toz şeker
1 su bardağı su

Yapılışı:
Limonlar ovularak yıkanır. Rende ile kabuklarının bir kısmı alınır. Limon kabukları soyulur. Kalan limonların suyu sıkılarak bir kenarda bekletilir. Limon kabukları kaynayan suda 5 dakika kaynatılır. Her seferinde yeni kaynar su koyarak bu işlem 3 kez tekrarlanır. Son kaynamadan sonra limon kabukları süzülerek soğuması beklenir. Soğuyan kabuklar küçük küçük istenen şekilde doğranır. Tencereye alınır. Toz şeker eklenerek birkaç saat şekerin erimesi beklenir. Daha önceden sıktığımız limon suları ve 1 bardak su tencereye eklenerek kaynayana kadar yüksek ateşte pişirilir. Kaynama başladıktan sonra kısık ateşte -yaklaşık 45 dakika- reçel kıvamı alana kadar kaynatılır. Soğuduktan sonra  kavanoza aktarılır. Afiyet olsun.

-İçerisindeki aromatik yağı kaybetmemek için ben çok az aldım kabuklardan. Bu nedenle biraz daha acımsı oldu reçelim. İsteğe göre kabukların hepsini rende ile alıp sadece etli kısımları da bırakabilirsiniz.
-Reçele normal su eklemek yerine suyun hepsini limon suyu ekleyebilirsiniz. Ben elimdeki limonun hepsini reçel yapımında kullandığım için reçele limon suyu yeterli gelmedi ve normal su eklemem gerekti. Bu ölçülerde bir reçel için  3 su bardağı limon suyu tek başına yeterli olacaktır. Tadı da ona göre daha güzel olacaktır.
-Şeker miktarını azaltarak daha ekşi bir reçel elde etmek mümkün. Ekşi severlere
Kabuklarının bir kısmı rendelenmiş limonlar 

Rastgele soyulmuş limon kabukları

                                                Reçel olmadan az önce doğranmış limonlar :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder