Geçenlerde bir cuma eşimden telefon geldi. Şehir dışından bir misafirimiz vardı. Cumartesi günü için. Benim de hemen yapılacak kolay ve leziz tariflere ihtiyacım vardı. Yemeğe mi yoksa çaya mı gelecekleri belli olmadığı eşimden haber gelene kadar boş durmayayım dedim. Aklıma mercimek köftesi yapmak geldi. Daha önce hiç denememiştim. Annemden ölçüleri aldım ve sıvadım kolları. Çok zamanımı almadı. Ölçüler de tam tuttu. Eşim bayıldı. Misafirimiz rahatsızlanarak gelemedi. Eşim çok şey kaçırdığını düşünüyor arkadaşının :)
Bugün tekrar denemeye karar verdim. Şu an mercimekler haşlanma aşamasındalar.
Malzemeler:
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı mercimek
2 kuru soğan
5 6 sap yeşil soğan
yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 lt su
1 çay bardağından bir parmak az zeytinyağı
Yapılışı :
1 lt suda mercimeği haşlayalım. Ardından yıkayıp hazırladığımız bulgurun üzerine mercimeği ekleyerek karıştıralım. Ağzı kapaklı bir tencere kullanırsanız iyi olur. çünkü bir saat kadar mercimek bulgur karşımı dinlenecek. Bulgurun şişmesi için gerekli.
Yemeklik doğradığımız soğanları zeytinyağında kavuralım. Ardından salçaları ilave edelim. Ve tabi baharatları. Daha sonra mercimek-bulgur karışımının üzerine ilave ederek iyice karıştıralım. Bir süre (5-10 dk kadar) karışımı yoğuralım. En son ince kıydığımız maydanoz ve yeşil soğanı da ilave ederek şekil vermeye başlayalım. Bir parça kopararak avucunuzda sıkmanız şekil vermek için yeterli.
İsterseniz limon suyu da ilave edebilirsiniz. Biz genelde nar ekşisiyle yiyoruz. Marulla servis edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder